MAK-KREM KOCKE

Neodoljiva kombinacija kreme od limuna i biskvita s makom!



Biskvit (mjera PVC čaša od jogurta):

4 jaja
2 čaše šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
100 gr maka

Krema:

5 dcl mlijeka
4 kašike brašna
250 gr putera
250 gr šećera u prahu
2 vanilin šećera
sok 1 limuna

Glazura:

100 gr čokolade za kuhanje

1 dcl slatkog vrhnja

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke umutiti sa čašom šećera u čvrst šlag.
U žumanjke dodati drugu čašu šećera i pjenasto umutiti.


U umućene žumanjke umiješati mak, ulje, postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i mlijeko. Na kraju primješati umućeni šlag od bjelanjaka.

U nauljen i pobrašnjen pleh sipati smjesu i peći na 175 stepeni oko 25 minuta.


Ispečen biskvit ostaviti da se ohladi.

U malo mlijeka umiješati brašno, dobro umutiti da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhati pa dodati pripremljenu smjesu sa brašnom, te skuhati kao puding. Ostaviti da se ohladi.

Pjenasto umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati limunov sok i vanilin šećer, a potom kašiku po kašiku hladnog fila i neprestano miksati da dobijete kremu svilenkaste strukture.

Na hladan biskvit namazati pripremljenu kremu i ostaviti u frižider da se fino stegne.


U šerpicu staviti slatko vrhnje da se grije na laganoj vatri i prije nego proključa dodati izlomljenu čokoladu, skloniti sa vatre i žicom dobro izmješati u glatku glazuru.

Preliti kolač i ostaviti u frižider par sati.

Isjeći na kocke i servirati.

Biskvit nije nimalo suh, predivno je razabran i zaista ukusan, a u kombinaciji sa limun kremom - više nego odličnog oskusa.





Primjedbe

Popularni postovi