SAVRŠENI KROASANI

Nema potrebe puno opisivati ovu divotu koja se bukvalno topi u ustima... Mekani unutra, okolo hrskavi, prijaju sami kao i uz razne vrste hladnih narezaka, namaza, čaj, kafu itd...

Probala sam ih na razne načine, ali ovaj je definitivno najbolji, nema šanse da ne uspiju, odvažite se i probajte i vi :)))





Tijesto:

600 gr bijelog brašna
3 dcl mlakog mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1/2 praška za pecivo
4 kašike ulja
1 mala kašičica šećera
2 male kašičice soli
1 jaje

Tijesto premazivati sa:

200 gr putera

Premaz kroasana prije pečenja:

1 jaje
malo soli
sjemenke čurekota i susama



U malo mlakog mlijeka potopiti suhi kvasac i šećer, dobro promiješati pa ostaviti da nadođe.

U drugoj posudi izmiješati brašno sa praškom za pecivo, soli, jajetom, pa dodati nadošli kvasac i uz ostatak mlakog mlijeka zakuhati glatko, srednje tvrdo tijesto.

Tijesto ne treba ostavljati da nadolazi nego raditi odmah slijedeće:



Kuglu tijesta fino izraditi pa od nje formirati 8-10 manjih loptica (ja sam danas pravila sa 10 loptica i tijesto je fantastično, što više loptica, to će kroasani biti listaviji i sa više slojeva).
Svaku lopticu razvaljati u tanki list prečnika 15-20 cm.


Na razvučeno tijesto poredati komadiće putera, zatim staviti drugi list tijesta pa opet narezan puter i tako dok ne utrošite svih 8 ili 10 listova, s tim što se zadnji list ne prekriva puterom.


Zatim oklagijom razvaljati tijesto u veći krug, debljine 0,5 cm.
Sjekačem za tijesto isjeći prvo na četvrtine, pa na osmine i na kraju na šesnaestine. Dakle od ove mjere tijesta se dobije 16 srednje velikih kroasana.


Po želji kroasane možete puniti raznim vrstama sira, šunke, salama i slično. Ja sam se danas odlučila za ovu "praznu" varijantu.

Zarolati kroasane, poredati ih u pek papirom obložen pleh i ostaviti na toplom mjestu da odstoje 45 minuta do sat vremena.

Rernu zagrijati na 190°. 

Umutiti jaje sa malo soli i pomoću kista premazati nadošle kroasane prije pečenja.
Pospite ih sjemenkama čurekota i susama.


Peći ih u zagrijanoj rerni 15-20 minuta, da dobiju ovu divnu zlatnu boju.


Možete odmah uživati u njima, tako su hrskavi i  ukusni da nestanu dok su još topli.






Primjedbe

Popularni postovi