JEDNOSTAVNA TORTA SA JABUKAMA, GROŽĐICAMA I CIMETOM

U posljednje vrijeme nikako da uhvatim vremena za objavu receptića, što ne znači da ne kuham. Naprotiv :)))

Obaveze nas nekako odvuku i nikako da stignemo, ali uhvatih danas malo vremena i za blog.

Ovo je jedna jednostavna, retro tortica sa jabukama, grožđicama i cimetom, po meni prava zimska. Uvijek prija :)

Sočna je, a biskvit je fenomenalan. Morate probati :)




Sastojci za biskvit:



  • 3 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika ulja
  • 12 kašika mlijeka
  • 15 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev:


  • 500 gr nakiselih jabuka
  • 100 gr suhih grožđica
  • 1 kašika cimeta (obožavam ga, vi možete staviti i manje)
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
+

šećer u prahu za posipanje i vanilin šećer


Odmah na početku izrendati jabuke, posuti šećerom (količina ovisi o vašim željama, ja volim kiselkastije i manje slatko), posuti cimetom i dodati suhe grožđice, sve izmiješati i ostaviti da odstoji dok se pripremi biskvit. Ništa ne treba dinstati niti cijediti sok od jabuka. On će taman fino natopiti grožđice i sve će biti kako treba. Po želji možete dodati u nadjev i malo ruma.


Jaja sa šećerom miksati 15-tak minuta da smjesa posvijetli i postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, još malo miksati, pa na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i miksati najmanjom brzinom vrlo kratko samo da se smjesa fino sjedini.




Dno kalupa za tortu (24 cm) obložiti pek papirom pa izliti pola smjese i staviti da se peče na 180° 10-tak minuta.



Izvaditi biskvit iz rerne i preko biskvita rasporediti nadjev od jabuka (ne cijediti sok).



Preko nadjeva sipati drugi dio smjese.



Vratiti tortu u rernu i nastaviti peći još 15-20 minuta (ovisno o vašoj rerni) da se torta fino ispeče. Provjerite čačkalicom da li je pečena.



Ispečenu tortu ostaviti u kalupu da se malo prohladi, zatim odstraniti obruč, staviti je na pladanj za serviranje i odozgo posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Ohlađeno sjeći i servirati. 

Uživajte :)





Primjedbe

Popularni postovi